úterý 4. dubna 2006

Migruj, migruj, vykrůcaj......

Chocholoušek, Koudelka, říkáte ??? Chňa, chňa, vy nás ale zásobujete pane Karfík Radan Dolejš bloguje 3.4.2004 na www.patrolastaroprazska.cz/denicek a na www.radandolejs.bloguje.cz

Můj milý Deníčku, počasí je velni aprílové, voda se rozlila z břehů a politici se dali do závodů, kdo si na lidské tragédii nahoní víc volebních bodů. Hladina nervozity kulminuje v Ústí nad Labem, kde si vyřizují nevyřešené účty z jisté politické debaty jistí mocní kraje a státu. Lidem to moc nejspíš nepomůže. Jiný poslanec zas běhá někde u Mělníka ve vodě a loví z ní psi či co, samozřejmě, že kolem jel náhodou reportér Blesku s fotoaparátem. Všude je svatba Petra Muka, což mi připomíná, že bych mu měl popřát, což však můžu udělat až budu mít novou Sim kartu a budu na signále. Už se mi taky ozvalo pár čtenářů so diskuse na tvou novou podobu můj milý Deníčku. Všechno pečlivě eviduji, zapracovávám a doplňuji, včetně toho, že jsem dohledal chybějící Mediální plastiky Líby Šmuclerové. Těší mne, že je jasné, že polemika se nese a ponese v příjemném tónu, Líba je noblesní a inteligentní dáma a má pochopitelně s Reflexem větší dostřel než patrolácké stránky kombinovavé s weblogem. Ostatně stačí mrknout na návštěvnost a každý ví své.Navíc to jsem se ani nezmínil o autorovi, že. A je snazší do něčeho a někoho šít, než vykopávat.. Jinak jednu Mediální plastiku jsem si schoval na dnešní aprílové počasí. Takové krasosmutnění…….

 

31.3. TAK PRAVILA LIBUŠE

 

Od nového roku, zdá se, máme v televizích značnou migraci tvůrců. Jeden den voják České televize střílí do Primy, druhý den zas za Primu do České televize. Petr Lesák tu udělá pro Českou jeden pořad, tu pro Primu druhý. Přelévání know-how, prolínání často utajovaných informací z nepřátelských stran, rozmělňování taktik protihráčů atd. v roce 2006 evidentně nikoho netrápí.

Buď si všichni myslí, že tam či onde stejně žádné know-how není, nebo jsou jim tyto nuance tak říkajíc šumák. Anebo prachobyčejně někomu teče do bot tak, že mu bokovka nepřítele ve vlastních řadách přijde méně destruktivní než prázdné zákopy. Ať tak, či onak, vzniká precedens. Který u autorů televizních pořadů, na rozdíl od interpretů, takto otevřeně již léta nenastal.

Prima si už takto stačila nakoupit dokonce i trojského koně. Máloco tak pohřbilo Big Brothera jako casting soutěžících. Máloco tak udivuje jako neúspěch druhé řady VyVolených. Málokdo ale ví, že Prima nepochopitelně vyměnila zásadní tvůrce z původního týmu. Včetně režiséra. A na casting soutěžících najala člověka, co připravoval casting Big Brothera. Inu, ono opravdu obyčejně platí, že když jeden dělá totéž, je to i jinde totéž ...

 

RADAN KOMENTUJE

Bude hůř, ostatně jak pravil klasik : „Časy jsou zlé, Kamile“. Co má dělat člověk jehož jedinou profesí je televizní know-how, když ho zmíněná televize nepotřebuje a jeho know-how nechce. Pokud je schopný, a to zmiňovaný voják je, nezabředne do otročiny zaměstnaneckého poměru, ale nabízí svoji práci na volném trhu. Vzhledem k tomu, že se jedná o velmi slušného vojáka, jistě svoji práci nabídl nejdříve mateřské televizní stanici, ale tam se bohužel nehodila do veřejnoprávního formátu, protože v pátek večer nebudeme přece zbytečně laskaví a nikoho u nás přespat nenecháme. Televizním koncesionářům dámě pěkně na čumák na ulici. A že je bídná sledovanost ? Od tý doby co tatíček Vovka neukazuje koláče se to vždycky nějak okecá.

                A tak náš zmíněný voják nosí to své know-how hezky v uzlíčku a určitě má strach, aby se mu nezačalo moc dařit, protože by se mohla probudit malá česká závist. To by pak  z týdeníků  mohly být měsíčníky, a z měsíčníků občasníky až do úplného vytracena. Tak se umí televizní médium zbavit někoho, kdo přeroste přes hlavu těm kdo to přece všechno řídí. A mimochodem mám také podobný příběh, který si ovšem nechám pro sebe, abych nevynesl jedno televizní know-how. Jen, protože některým lidem pořád leží v žaludku moje dlouholetá spolupráce s Petrem Novotným, chtěl bych něco demonstrovat na jeho případu. Petr podepsal tenkrát exkluzivní smlouvu s Novou (CME) o tom, že nebude jinde vystupovat než na této televizi. Bylo to v době kdy Novoty měli sledovanost i přes 50% R a 70% S a sbírali jednu televizní cenu za druhou. Jenže Nova se rozdělila a dva z nejlepších natočených dílů zůstaly ve Vladislavce. Zůstal tam i můj nejbližší spolupracovník, jeden z nejlepších dramaturgů, kterého česká televizní zábava kdy měla. Taky tam zůstaly Novoty Petra Novotného. Několika měsíční pauza, která v jejich vysílání nastala způsobila to, že už nikdy na vrcholek pomyslného žebříčku nevyskočily. Jejich patnáct minut slávy bylo minimálně polovičních. A tak nakonec taková malá rada vojákovi. Nevěřte nikdy nikomu z televize. Jediné co máte je právě to know how, které si od vás koupí jen na nezbytně nutnou dobu,  a za co nejmenší obolus. A dokud se televize a jejich někteří zaměstnanci nezačnou chovat slušně,  milý vojáku migruj, migruj, vykrůcaj.

No,  a trojský kůň. To mne docela pobavilo, když se systémové chyby z Velkého bratra objevily v druhé řadě konkurenčních Vyvolených a šířily se jako virus z dílu do dílu, od castingu po formát. „ Chocholoušek, Koudelka, říkáte ??? Chňa, chňa, vy nás ale zásobujete pane Karfík

Žádné komentáře:

Okomentovat