pondělí 22. ledna 2007

Taková poměrně klidná lednová neděle

Pokud se vám zdá, že tu nejsou všechny příspěvky z mého Deníčku na www.patrolastaroprazska.cz, máte pravdu. Těším se na dobu, až některé příspěvky z tohoto blogu zas nenajdete tam. Blogujte a Infernetujte !!!

Ráno otevírám oka až kolem deváté. Zjišťuji, že Táňa nešla cviči, t a je raději s Kubíkem doma, já sám dnes také nikam nevyrazím. Zítra mne začíná III. kurz angličtiny, tentokrát až do odvolání, každé pondělí a středu od 8:30 do 12:00 s rodilým mluvčím. Nahromadila se mi řada psacích restů, takže budu mít do pondělního rána co dělat. Také se chci věnovat chvilku tobě můj milý Deníčku, slíbil jsem ti, že tě budu častěji aktualizovat, tak ať zas ty stránky nezejí prázdnotou. A tak průběžně dobíjím Kubíkovi Ipod, píšu si se svou "londýnskou" sestřičkou Jolanou "Žolíkem" na Skype, nutím se do práce, "Deníčkuju", znovu se nutím do práce a těším se, že večer přijde Charlie Blažek a bude mne i Honzíka učit tajům kytarové techniky.

Což se naplní úderem šesté a Charlie nakonec celé dvě hodiny radí jak postupovat v metodice zvládnutí různých kytarových technik a obratů, zvlášť pro mne je zajímavá hra pravou rukou trsátkem a prsty zároveň. Honzík statečně hraje. Charlie nás má brzy přečtené jako zkušený lékařský praktik, když obhlédne pacienty. Úkoly máme napříště. Tak hlavně ať je příště brzy :) Večer pokračuje psacími resty. Píši nějaké analýzy pro Novu, rozepisuju společnou píseň finalistů Superstar pro chystané turné, konečně odpovídám i na otázky pro časopis Event Promotion. Jsem zvědav můj milý Deníčku, co z toho rozhovoru nakonec zůstane :)

Tady je originál :

Otázky pro Radana Dolejše

 

•1.    Vaše silvestrovská show byla nesporně originálním počinem. Kdo stál za myšlenkou a co bylo Vaším cílem?

Myslím, že se tady potkalo několik, řekl bych neskromně až myšlenkových proudů. Silvestr je taková zkouška ohněm v řemesle, kterému se říká televizní zábava,  a já jsem měl tu čest být jedním z architektů a spolutvůrců Silvestrů Tv Nova v letech 1998-2002. Ano,  těch Silvestrů nějakým způsobem spojených s Petrem Novotným. Silvestrů  v době své realizace zatracovaných, teď téměř opěvovaných. Proto mne potěšila nabídka Petra Soukupa, producenta, režiséra a majitele společnosti „Hvězdy na Vltavě",  jestli bych se nezamyslel nad možností realizovat Silvestrovskou show alespoň částečně živě, v některé z atraktivních lokalit centra Prahy. Na studii jsem pracoval již v červnu, vše ladil v červenci i v srpnu během letní dovolené. Na pomoc jsem si vzal zkušeného dramaturga Vítka Pokorného. Od září jsem navíc mohl spolupracovat na přípravě celého projektu s výborným hercem a moderátorem Petrem Rychlým. Cíl byl jednoduchý, dokázat, že je to možné i ve skromných českých podmínkách a ve sledovanosti porazit konkurenci.

•2.    Jak silvestrovská mega show dopadla?

Podle hodnocení čísel, a ta jsou pro komerční média podstatná,  

   nesmírně dobře. Průměrný Rating přenosu z Václaváku : 24,5 % a

   Share 49,9 %. Pokud mám hodnotit celou Show já, byl bych

   spokojen tak na 70%. Přeci jen se jednalo o velký krok do neznáma

    a ne vše vyšlo podle původních představ.

•3.    Je vůbec úspěšnost takovéto akce měřitelná a podle čeho úspěch hodnotíte?

    

Měřitelnost úspěchu je dána tvrdě čísly Ratingu a Share, je přesně vyjádřená v %. Pak je tu bulvár, který vám to může namydlit, pokud neobsadíte někoho z jejich oblíbenců či příbuzných a také ostatní média, kde se recenzenti předhánějí o nejvtipnější bonmot, proč že byl letošní Silvestr v Českých televizích ještě pitomější než ten loňský. Je dobré si počíst na nějakém Chatu. Tam se dozvíte tvrdou pravdu. Moderátor a jeden z autorů Silvestrovské Show Petr Rychlý sebral odvahu a šel si sednou čelem davu na server www.lidovky.cz. Tuším, že hned 5.1. 2007. Velmi mne potěšilo, že reakce byly tak půl na půl. Od odmítavých až po ty nekriticky nadšené. No, a nakonec, rád jezdím MHD a poslouchám, co si lidé povídají. O Silvestru se mluvilo docela hodně. Těší mne, že kdybych se přihlásil jako jeden z jeho spoluautorů, málokdy bych dostal přes hubu.

    

•4.    Jaký je Váš obecně názor na tuto akci, v den, kdy se všichni chtějí bavit. Považujete přípravu této klasické zábavy posledního dne v roce díky její samozřejmosti za těžkou nebo naopak snadnou? J

Práce na Silvestrovské show je práce jako každá jiná. Připomíná práci v kuchyni, kde vaříte místo jednoho nedělního oběda dvanáct chodů najednou,  a musí to být samé speciality, protože návštěva která přijde má setsakramentsky mlsný jazýček, a může vás pomluvit u sousedů. Pokud rádi vaříte, tak vás to baví, pokud ne je to stejná činnost jako mytí schodů, vynášení odpadků nebo stloukání rakví. Přiznám se, že se řadím k té první skupině. Uvařím jak nejlíp umím, a pak pozoruji zda hostům chutná. Bohužel, má milovaná žena je, co se týče televizní zábavy, diabetik a vegetarián střižený veganem, takže si moc nepochutná. Navíc  pořád zdrhá k Noci s Andělem, takže alespoň mám přehled, co dává konkurence.

•5.    Co se podle Vás na akci nejvíce povedlo?

 

Myslím, že jednoznačně počasí. Teplota i rosný bod byly naprosto v pohodě, dokonce nad dlouhodobým průměrem. Déšť, který se spustil necelou hodinu po přenosu nám chtěl jen sdělit, že jsme měli neskutečnou kliku. Taky jsme mohli místo tanečních čísel stavět kolem Svatého Václava iglů.  Jinak povedla se moderace Petra Rychlého, včetně parodie na Novoroční projev hlavy státu, vyšel Novoroční přípitek i hymna před půlnocí s houslovým doprovodem Jaroslava Svěceného, povedla se velká výpravná taneční čísla, nádherné hudební Medley, např. Karla Gotta s finalistkami Superstar 2006, ale nechci na někoho zapomenout.

•6.    Jaké bylo naopak její nejslabší místo?

Jednoznačně práce s publikem na Václavském náměstí v době, kdy Nova vysílala pořady ze záznamu. Na diváky čekaly krátké bloky písní některých účinkujících. Např. Petra Muka, Maxim Turbulenc, Petra Bendeho a skupiny ABBA Stars, ale pak tam byl neuvěřitelně nudný DJ, který mlčel a pouštěl prapodivné videoklipy. Publikum do příštího živého vstupu usnulo.

•7.    Podle čeho jste vybírali interprety a jak byla akce dlouho připravována?

Interprety jsme vybírali podle jejich obecné oblíbenosti u českého televizního publika, podle toho jestli měli chuť a čas do programu přinést i něco navíc, minimálně obětovat Silvestrovský večer a strávit několik hodin, dnů či týdnů přípravou svého vystoupení. Pak také podle toho jestli jsme na ně „dosáhli" finančně. Neb již jsou v českých mediálních vodách i tací. Oficiálně se akce spustila na začátku října, ale koncepční přípravy začaly už v létě.

•8.    Kolik lidí se na ní podílelo?

Nebudu daleko od pravdy, když řeknu, že včetně ochranky měl tenhle „Silvestrovský" tým v jednu chvíli skoro 1000 lidí.

•9.    Kde jste bral inspiraci? V zahraničí? U nás?

Považuji si za čest, že mohu být žákem a spolupracovníkem jednoho ze zakladatelů československé televizní zábavy Gustava Oplustila, který byl i u legendárních Silvestrů s Vladimírem Menšíkem a Janko Roháčem. Takže v Čechách mám nakoukáno a nastudováno. Navíc jsme pět velkých televizních Silvestrů již prožil sám na vlastní kůži J V zahraničí jsem se snažil nakoukat vše, co bylo možné, ale český divák je naštěstí mnohem náročnější, takže ho pořád zajímá jak dobrá složka hudební, tak vtipná složka verbální. Ale jinak je to stejné už po staletí od Comedie Del Arte po Vaudeville. Říkal jsem si, máš za sebou pět televizních Silvestrů, tak zkusíš šestý. Do desítky ještě daleko.

•10.                      Kdo pomáhal s produkcí? A kolik měl tým lidí...?

                 

                   Produkce byla rozdělena mezi týmy Tv Nova a společnost

                   Hvězdy na Vltavě. Ačkoliv se jednalo o desítky i stovku lidí,

                   nejužší tým se vešel do běžné zasedačky Novy.

 

•11.                      Jaký byl Váš cíl? Primárně zábava? Nebo i něco navíc?

         Nechci být neskromný, ale naším cílem bylo především to všechno přežít. Zvlášť poslední týden, kdy navzdory pečlivým přípravám, jsme často končili až kolem třetí a čtvrté  hodiny ranní a kolem osmé zas nanovo, mi přišel nekonečný a šíleně únavný. Ačkoliv vám to může připadat zvláštní chtěli jsme  divákům i několik vět říct. Parodii na Novoroční projev presidenta republiku najdete na mém webu www.patrolastaroprazska.cz v rubrice Deníček 1.1.2007, Novoroční přípitek tamtéž v čerstvém příspěvku Aktuálně a ještě připojuji pár předpůlnočních slov : „Do konce roku 2006 už zbývají poslední minuty. Zkusme se na chvilku zastavit. Podívat se kolem sebe. Člověk by měl vstoupit do Nového roku bez dluhů. Zeptejte se sami sebe jestli náhodou někomu něco nedlužíte a nemusí jít zrovna o peníze... to je jenom oběživo. Ale nedlužíte někde někomu omluvu ?,  nedlužíte někde někomu lásku ?, někomu alimenty... ? Tak teď je ta pravá chvíle, dát ty věci do pořádku. Klidně zvedněte telefon. Třeba na jeho druhém konci už někdo dlouho čeká na vaši omluvu, vemte partnera za ruku a řekněte mu, že ho máte rádi, že vám na něm záleží. Mrkněte na děti, jestli jim nic nechybí. Jestli ty malinký jsou v postýlkách a spinkají, no a ty velký jestli to moc nepřeháněj s oslavami. Máte to ? Že nestíháte ? To nevadí.Ale je fajn, že o tom alespoň přemýšlíte. A už vůbec si nedělejte si starosti s tím, co si o vás myslí druzí. Ti mají plnou hlavu toho, co si o nich myslíte vy. Tak ať jdeme do toho Nového roku bez dluhů. A s písní na rtech. Dámy a pánové, houslový virtuos Jaroslav Svěcený. A vy."

•12.                      Koncipovat podobnou akci je velice náročné, i díky očekávání lidí. Navíc byste měli vždy nabídnout něco víc... Jakou roli pro vás hrála návštěvnost a sledovanost a co bylo touto „přidanou hodnotou"?

Myslím, že klasické komerční ukazatele jako jsou návštěvnost i sledovanost byly „Mejdanem roku z Václaváku" naplněny. V dané situaci všichni odvedli maximum a předčili všechna očekávání. Nejvíc těch škarohlídů, kteří se těšili, že to nevyjde a, že si na nás Ratingově smlsnou. Přidanou hodnotou je nadšení, vůle a láska s jakou se to řemeslo snažíte naplnit. Sám se musím poklonit nad profesionalitou a „tou přidanou hodnotou" u Petra Rychlého, Karla Gotta, režijního i produkčního štábu a většiny účinkujících. Sám jsem se snažil, aby na obrazovce zůstalo i něco toho lepšího ze mne.

Žádné komentáře:

Okomentovat