pátek 31. srpna 2007

Jak se štěpilo Šlapeto, rozpad, minulost, současnost i budoucnost

Poslední den prázdnin dělávám úklid. Tentokrát vše o rozpadu a štěpení Šlapeta na prvočinitele v podobě čtyř satelitních hudebních souborů, které se snaží objíždět republiku se staropražskými písněmi.  Aby se to nepletlo my jsme  PATROLA/ŠLAPETO nebo chcete-li PATROLA alias ŠLAPETO.

Poslední prázdninový den věnuje údržbě všech systémů. Snažím se dát do pořádku poštu, respektive její archív, archív mp3 i videí, prostě tak, abych byl připraven na poprázdninový šrumec. Chystám se taky na zítřejší koncert s Patrolou v Lázních Bohdaneč. Jak už to bývá často zvykem jsme na plakátech i propagačních materiálech vedeni jako Patrola/Šlapeto či Patrola alias Šlapeto. Dřív jsem se tomu vehementně bránil, ale je fakt, že už dva roky nosíme ten šlapeťácký odkaz my, jak stále víc kabaretně "šoumenským" provedením našich koncertů a hudebních vystoupení, tak i tím, že je nás tady ze starého Šlapeta prostě nejvíc. Malý Šlapeťák Robert Papoušek (už domutoval a začne znovu zkoušet i koncertovat), Oťas Litomiský (legendární figura zlaté šlapeťácké éry, dnes zase ve formě), no a moje maličkost Radan Dolejš, který jsem Šlapeto spoluzaložil a ať se to někomu líbí nebo ne, celých dvanáct let jsem Šlapetu tu líp, tu hůř šéfoval a produkoval všechny nahrávky a CD, co Šlapeto v tomto období vydalo. Dál jsem se autorsky spolupodílel na všech scénářích televizních pořadů, kde se Šlapeto objevilo. V roce 2001 jsem jen z kapely odešel, a od té doby hraji ve skupině PATROLA, která si za šest let koncertní činnosti vysloužila název Patrola/Šlapeto nebo Patrola alias Šlapeto. Měnit už to nebudeme, protože hlas lidu, hlas boží. Jenom nás všechny těší, že ze všech těch šlapeťáckých odštěpků, které z původního staropražského Šlapeta vznikly, jste si vybrali právě nás. Budeme se snažit vaši důvěru nezklamat.

Jinak pro pořádek vyjmenuji všechny odštěpky vzniklé ze skupiny Šlapeto.

1. Fiakr. Založil Ivo Zelenka s Petrem Kůsem a bylo to takové kukaččí vejce ve Šlapetu. Jasný konflikt zájmů, téměř stejný repertoár, budování vlastní agentury na úkor Šlapeta, později Fiakr dopomohl k úplnému rozpadu Šlapeta. V současné době už s Fiakrem nehraje Petr Kůs, ale jen Ivo Zelenka. Ivo se po mém odchodu ze Šlapeta pokusil úspěšně zavalit internet pomlouvačnými informacemi o mé osobě, v poslední době se naštěstí věnuje užitečnějším věcem,  a to třeba stavbě pomníku Karla Hašlera : http://www.fiakr.cz/, http://www.pisnickar.cz/

2. Hašlerka. Po úplném rozpadu Šlapeta (http://www.slapeto.cz/) zakládá svoji vlastní skupinu i Jiří Hötzel přezdívaný Síba. Jako posily si bere z Patroly právě odcházejícího houslistu Vláďu Pecháčka a taky přibírá osobitou a dle mne stále nedoceněnou folkařku a šansoniérku Janu Rychterovou. Více : http://www.haslerka.cz/

3. Šmrnc. No je tady třetí skupina vzniklá ze starého Šlapeta. Je to skupina, kterou původně ještě za zlatých šlapeťáckých časů založil Petr Procházka se svoji maželkou. To se ještě jmenovali Staropražská kapela a hrnuli kšefty s naším repertoárem. Ale letos přibrali do svých řad houslistu Vláďu Pecháčka sic ! a Michala Žáru, který opustil housle a banjo a věnuje se kytaře. A má to ŠMRNC : http://www.smrnc.eu/

4. Patrola/Šlapeto nebo chcete-li Patrola alias Šlapeto. To je ta skupina na jejíž stránkách se právě nacházíte : http://www.patrolastaroprazska.cz/, http://www.slapeto.com/, http://www.slapetorevivalband.cz/, http://www.rtdagentura.cz/. Posledně jmenované stránky projdou letos na podzim podstatnou úpravou a budou se věnovat především práci P.R. a produkční agentury R.T.D., s.r.o., stejně tak se budou vyvíjet i patrolácké infernetové stránky. No a co závěrem ?

Zachovejte nám prosím přízeň, jsme rádi, že jsme si vysloužili vaši... posluchačskou a diváckou důvěru. Budeme se snažit dál hrát dobré koncerty a pustíme se do přípravy nového CD. A závěrem ... patrolácko šlapeťácké CV :

Skupinu PATROLA, dnes pořadatelé často používají název PATROLA/ŠLAPETO založili v roce 2001 Radan Dolejš (dlouholetý šéf Šlapeta)a Karel Hoza (dlouholetý šéf Pražského pouťového promenádního orchestru). Skupina se systematicky věnuje interpretaci nejslavnějších hospodských písní minulého století a převážné části repertoáru génia české písničky Karla Hašlera.

Během své šestileté existence skupina odehrála přes 350 koncertů po celé republice, hostovala v Rakousku a ve Francii, účinkovala v zábavných pořadech Tv Nova (Silvestry, Dobroty, Country estráda), České televize (Život plný písniček - koncert ke 125 výročí narození Karla Hašlera, Hvězdy na Vltavě I, II, Atlet roku, Svatba roku, tv film Malované Děti, Tv Prima (Prima jízda, Benefice Jiřiny Jiráskové, Naděje pro Asii), Slovenské televize (Dršliakoviny) a v německé ZDF.

Skupina natočila a vydala celkem 5 CD. "Máš-li kapičku štěstí" a "Všechny naše holky" s Robertem Papouškem, pak zprávu o stavu pražských hospod 2003 a 2CD Karel Hašler 125, na kterém se kromě Patroly podíleli desítky dalších významných hudebních hostů. Ke svému 5 výročí PATROLA vydává internetové CD bonusů a rarit "Máme v kleci Papouška", které si do dnešního dne stáhlo skoro 3.000 fandů skupiny.

Na podzim roku 2006 získává PATROLA významnou posilu. Do jejích řad nastupuje další šlapeťák, zpěvák, konferenciér a bavič

Oťas Litomiský. Koncerty získávají na zábavnosti a kabaretním veselí, kromě osvědčených hitů jako : "Ku Praze uhání vlak", "Kde je moje máma", "Lidičky, já mám rád pivo", "Ručičky nebojte se...", zní najednou "Fešák Hubert" i "Dejte mu zahrát, pane inšpektóre".

Žádné komentáře:

Okomentovat