pondělí 15. září 2008

Letní Zastavení

Můj milý Deníčku v poslední době se toho na mě navalilo tolik, že jsem tě zcela zanedbával. Ale pečlivě jsem si vedl poznámky, takže to všechno rychle a hbitě doplním. Samozřejmě tě nemůžu ošidit o jeden citát z dopisu Jiřího Voskovce Janu Werichovi. Tenhle je z 16.8. 1968, tedy pár dnů před okupací :

 

„Mám dobrý pocit z tvých zpráv a z toho, co čtu zde, že nejhorší krize je za Vámi. Von bratr Rus zřejmě netušil, že Č. a S. jsou někdy stateční, a hlavně když mají skutečného vůdce, nikoliv „malý domek" Beneše. Taky netušil car, že těmto národům skutečně na svobodě záleží, poněvadž ji několikrát v dějinách měli. Ruský člověk ji neměl nikdy ani na moment, a tak i Brežněv si myslí, že to tak k ničemu není a že to není dobrý na ledviny. Teď jen na to budete muset dohlížet, aby ušmudlanci a hlavy šišaté do vydobytého zase nezačali šťourat."

 

Ale kvapem do současnosti.....

 

 

 

 

 

28.7.

Patrola nástup do Studia. Petr Mayer proměnil klub Mlejn v útulné nahrávací studio s výbornou akustikou a

dneska se točí základy. Po návratu z Kréty mi neustále zvoní telefon. Když ho na dvě hodiny vypnu mám 32 zmeškaných hovorů.

 

29.7.

Studio Mlejn Stodůlky. Patrola nahrávání. Odpoledne odjezd do Karlových varů na projekce denních prací filmu Veni, Vidi, Vici. Po projekcích dlouhá porada a cestou domů ještě diskuse autorského týmu v dodávce.

 

30.7.

Studio Mlejn Stodůlky. Pokračuje nahrávání nových písní na 2CD Ta naše písnička česká. Odpoledne a večer první zpěvy.

 

31.7.

Studio Mlejn Stodůlky. Zpěvy, sbory, zpěvy, sbory. Krom 10 snímků na  2CD natáčíme ještě „naši" verzi písně René, já a Rudolf pro filmovou komedii Veni, Vidi, Vici. Tyhle zhůvěřilostí, stejně jako před časem Rybitví, nám jsou velmi, ale velmi snadno.

 

1.8.

Ráno porada nad Bomton Cupem 2008 ve Studiu krásy na Václavském náměstí. Někdy mám radost s kolika talentovanými lidmi mohu pracovat. Pak studio, zpěvy, sbory až do večera.

 

2.8.

Studio Mlejn Stodůlky. Dodělávky. Od 17:00 schůzka s Honzou Nejedlým.

 

3.8.

Den na plnění restů. Odpoledne schůzka s Vlastíkem Přečkem v Radnicích. Témata turné Dalibora Jandy a Miss Aerobik Junior Česka a Slovenska 2008.

 

4.8.

Schůzka na Kavčích horách s Adamem Rezkem. Téma: Nová série Zpívánek. Měl bych být spolu s Honzou Kratochvílem spoluscénáristou některých dílů. Vybíráme písně. Tohle nebude procházka růžovým sadem.

 

5.8.

Bikram Yoga. Odpoledne odjezd do Karlových Varů na denní projekce filmu Veni Vidi, Vici. Tentokrát s námi jede i Jirka Chlumský a Radek John. Diskuse se týká i námětu na komedii z fotbalového prostředí.

 

6.8.

Hejno telefonátů s schůzek kolem Zlaté hokejky 2008, odpoledne schůzka na Metropolitan filmu. Téma: Film s pracovním názvem Fotbalová jedenáctka.

 

7.8.

Bikram Yoga. Odpoledne schůzka s Vlastíkem Přečkem, Vláďou Matim, Markétou Weinigerovou. Téma: turné Dalibora Jandy k jeho 55. a možnosti natočit z prosincové Lucerny záznam na DVD.

 

 

 

8.8.

Ráno schůzka v Rohlíku na Kavčích horách s Petrem Vichnarem, Martinem Dejdarem a Petrem Soukupem nad scénářem Zlaté hokejky 2008. Telefonáty s Karlem Gottem nad jeho účastí ve filmu Veni, Vidi, Vici. Odpoledne schůzka s Karlem Gottem nad jeho účastí ve filmu Veni, Vidi, Vici. Scénář jsem Karlovi ještě upravil, rozšířil ho o úvodní odbornou golfovou diskusi, kterou Karel vede se svým caddy Oldou Havránkem. Po hodině a půl povídání o všem možném Karel říká definitivně ano. Spojuji ho hned s produkcí filmu, s paní Zdeňkou Munzarovou, která se nám stará o Casting filmu a dobrou zprávu volám Honzovi Nejedlému, Markovi Šmídovi i Honzovi Rokůskovi do Děčína.

 

9.8.

Celý den psaní.

 

10.8.

Celý den psaní.

 

11.8.

Odevzdání oprav Product Placementu ve filmu Veni, Vidi, Vici, opraveného scénáře Zlaté hokejky, 4 scénářů Zpívánek. Odpoledne schůzka s producentem Oldou Lichtenbergem.

 

12.8.

Schůzka nad projektem Bomton Cup 2008 ve Studiu krásy J Následuje schůzka s Michalem Kocourkem a Mirjam Landa nad účastí muzikálu Touha ve Zlaté hokejce 2008. Domlouváme sestavu, choreografii, výrobu nahrávky. Pak schůzka s Vláďou Kočandrlem v restauraci Lamborghini u Karlova náměstí. Od půl třetí na Svazu ledního hokeje s Vláďou Hamrlou. Večer doma. Opět opravy scénářů.

 

13.8.

Opravy scénáře Zlatá hokejka 2008 pro ČT, odpoledne projekce denních prací na filmu Veni, Vidi, Vici. Tentokrát na Janáčkově nábřeží v Praze.

 

14.8.

Odjíždíme s Táňou, Honzíkem a Kubíkem do Karlových varů. Respektive na zámeček Royal Golf  Hotel v Cihelnách u Karlových varů, kde je golfový resort a probíhá zde natáčení romantické golfové komedie Veni, Vidi, Vici. Dnes se natáčí V.I.P. golfový turnaj, kde se v jedné z rolí objevuje taky Zbigniev Czendlik a hraje sám sebe. Odpoledne jsme s Táňou a veverkami na výletě v Karlových varech. Filmový štáb je zděšený z aktuální předpovědi počasí. Má pořád pršet. Ruší se zítřejší denní program. Večer sedím s Markem Šmídem a Zbygnievem Czendlikem v restauraci na zámečku  a probíráme povětšinou duchovní záležitosti.

 

15.8.

Od rána prší. Táňa navrhuje odjezd domů. Nakonec projdeme hrad i zámek v Bečově nad Teplou a v pozdním odpoledni zajedeme ještě na hrad Loket. Po dobré večeři je naděje na zítřejší lepší počasí poněkud lepší J

 

16.8.

Výlet do Mariánských lázní. Kafe a horká čokoláda na kolonádě, procházky. Večer jsme svědky natáčení večírku producentů Veni, Vidi, Vici přímo pod našimi okny u venkovního bazénu. V jedné slabé chvíli, kdy jsem byl hodně naštvanej na neustálé a zbytečné přepisování scénáře jsem do vybavení bazénu na večírek producentů dopsal gumové kachničky. Rekvizitáři opatřili 150 malých žlutých kachniček a asi pět velkých. Ty malé ale museli zalepovat. Každou zvlášť, aby se nepotopily. Dlouho jsem se snažil zůstat jako scénárista v utajení. Natáčení si užili i Honzík s Kubíkem. Kubík chtěl dokonce ve filmu i účinkovat a vyhrožoval, že zůstane vzhůru až do pěti do rána. Nakonec ukazoval paní ředitelce hotelu na digitální kameře filmíky, které si natáčejí s Honzíkem a usnul kolem půl druhé ráno. Byla šílená zima a tak jsem střídavě trávil čas s Radkem Johnem a Honzou Nejedlým uvnitř v restauraci a střídavě na filmovém place.

 

17.8.

Výlet vláčkem do Karlových varů. Romantická cesta, procházky, návštěva vřídla a večer vláčkem zpátky.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

18.8.

Od rána na natáčení Veni, Vidi, Vici. Točí se mejdan po jednom z turnajů na kterém Honza (hlavní hrdina filmu) pingluje. V nestřežené chvíli se mi daří „vyžebrat" pro Honzíka s Kubíkem po golfovém míčku a na chvilku se jim ocitají v rukou i golfové hole. Hned po poledni odjíždíme do Prahy. Čeká nás ještě schůzka s  Vlastíkem Přečkem, Vláďou Matim, Markétou Weinigerovou a Daliborem Jandou. Téma: turné Dalibora Jandy k jeho 55. a možnosti natočit z prosincové Lucerny záznam na DVD, tiskovka, P.R., hosté atd. V poště první mixy 2CD Patroly/Šlapeta „Ta naše písnička česká". Je toho na poslech skoro dvě a půl hodiny, takže mne čekají běhy mezi různými přístroji. Už jsem to dlouho nedělal, ale za dob Šlapeta to býval každoroční pozdně letní rituál.

 

19.8.

Návrat do reality. Opravy scénářů Zlatá hokejka i Zpívánek. Domlouvám se na podrobnostech s dramaturgem Pavlem Jurkovičem a Pavlem Liškou, který by s Patrolou měl zpívat v písni A já tě nechci (a já tě nemiluju).

 

 

 

20.8.

Opět celý den nezáživného psaní a přepisování scénářů. Od 18:00 schůzka na Kavčích horách s Jardou Krčkem z kapely Musica Bohemica. Vzpomíná na Petra Kůse a hlavně na Hanku Kůsovou.

 

21.8.

Ráno opět schůzka na Bomton Cupem ve Studiu krásy. Řešíme taneční čísla, hudební dramaturgii a moderátory. Čeká mě napsání scénáře celé akce a také režie. Na což se těším, ale bude to asi fuška. Od čtyřech se scházíme nad Off Line střihem denních prací z filmu Veni, Vidi, Vici. Tentokrát v budově bývalé Tv Nova v Jungmannově ulici. Zvlášť pro mne a Radka Johna je to návrat do starých časů J A přesně v den okupace Bára Špotáková přehodila Rusku a vybojovala olympijské zlato. Hned jsem volal Fanánkovi, jak je na tom s tou oslavnou písní. S lakonickým klidem profesionála mi odvětil, že už píše J

 

 

 

22.8.

Odjezd do Karlových varů na natáčení Zlaté hokejky. Vezou mne sličné houslisty z kapely Inflagranti, které budou mít na Hokejce svou obnovenou televizní premiéru. Vracejí se skoro po třech letech, nikoliv pěti, ale jen v triu, s poučenějším repertoárem, kostýmy i choreografií a hlavně s vlastní nahrávkou a instrumentací The Final Countdown od skupiny Europe. Je fakt, že producentský dohled na touto nespoutanou hudební trojicí má od ledna zkušený František Fiala a že jeho úsilí konečně nese kýžené plody. Po krátkém čase na ubytování zkoušíme moderace s Martinem Dejdarem, pak projíždíme všechny předtočené příspěvky a režisér Petr Soukup se věnuje Inflagranti a skupině Děda Mládek Illegal Band. Večer nás unese producent Vláďa Hamrla na golfový resort Karlovy vary, kde mi nadiktuje několik změn do scénáře, takže hned vím, co budu v noci dělat. Mnoho změn přináší i dynamický Martin Dejdar, takže po chvíli propadám absolutnímu zoufalství, protože mi připadá, že se scénářem letošní Zlaté hokejky začínám večer před přenosem úplně, ale úplně od začátku. Petr Vichnar doráží do hotelu Thermal až v hluboké noci zmožen několikatýdenním moderováním olympijského studia. To tedy bude zítra přenos.

 

23.8.

Asistentky režie nesou ještě horké výtisky scénáře moderátorům. Zkoušky jsou od rána hektické. Martin Dejdar přivezl jakési modely vrtulníků a kamiónů. Vypadá to, že se bude na pódiu během přenosu hasit i požár a nakonec se bude rekonstruovat i předávaní jedné z prvních Zlatých hokejek. Do toho skoro hodinu zkoušíme s Miriam Landovou finále muzikálu Touha spojené s ústřední písní, kde se ve formaci objevují i Jiří Korn, Jana Fabiánová a Dalibor Gondík. Mezitím zkouším s Petrem Bendem a Alešem Brichtou, obezřetná ochranka přivádí premiéra Miroslava Topolánka, který nakonec předává první cenu místo třetí. V podobném zmatečném duchu se letos nese celý přímý přenos a radost mi nespraví ani pokec s Michalem Davidem či Jirkou Holíkem. Ještě v noci mne Markéta Muzikářová z Inflagranti veze domů, abych se alespoň trochu vyspal před zítřejším, vlastně už dnešním, koncertem Patroly na Zámku v Lysicích.

 

24.8.

Sotva jen otevřu oči a naházím všechny věci do tašek zvoní už domovní branky Oťas a odváží mne na sraziště na spanilou jízdu Patroly do Lysic. Čeká nás narvané nádvoří zámku, vlídné zacházení a fantastické publikum. Přidáváme s chutí a po představení se ještě necháme provést celým areálem zámku. Moc povedená akce.

 

 

 

25.8.

První den zkoušek Švejka v divadle Hybernie. Seznamuji se s asistentkou režie, herečkou a pravou rukou Václava Postráneckého Vlastičkou Žehrovou, s tím, že nás čeká do premiéry ještě pořádný kus pracovní cesty. Herci jsou připravení a někteří již umí část textů. V tomto ohledu mne fascinují oba Švejkové : Martin Sobotka a Dalibor Gondík.

 

26.8.

Divadlo Hybernia. Zkoušky Švejka. Od 9:00 do 13:00 a pak od 14:00 do 18:00. Zvláštní denní stereotyp na který si musím zvyknout. Nedošlo mi, že si budu muset dávat všechny schůzky na brzká rána nebo na obědové pauzy či na večer, nebo do volných dnů, které jiní využijí k odpočinku. Nemluvě o tom, že penzum psaní budu muset zvládnout po nocích. Dnes začínám s Kapkou naděje. Zatím mi všichni posílají hromady CD a DVD s nahranými dovednostmi dětí z celé republiky. V pracovně se vytvářejí hromádky s tímto nezpracovaným materiálem, ke kterému mi zatím chybí základní nápad.

 

 

27.8.

Divadlo Hybernia. Zkoušky Švejka. Od 9:00 do 13:00 a pak od 14:00 do 18:00. Ve volných chvilkách se mi povede vyřídit Táninu reklamaci hodinek a večer ještě jednu kamsi do ulice na Veselí, kde se mám potkat s režisérem Adamem Rezkem a Jakubem Bílým. Téma je lednový kongres Generali 2009. Představy jsou různé. A vlastně až do kongresu tajné. Čeká mne další noční psaní. A poslech dalších oprav a mixů na 2CD Patroly/Šlapeta. Večer se dozvídám, že je zastaveno natáčení filmu Veni, Vidi, Vici z důvodů nedostatku financí na dotočení. Odvolává se tedy i natáčení na golfové lodi, kde měl zítra odpoledne točit na Drivingu Karel Gott a odpadá prozatím u účast Patroly. Píseň René, já a Rudolf jsem nahráli a smíchali včas.

 

28.8.

Schůzka nad Bomton Cupem 2008. První verze boďáku. Ale stále ještě nemáme moderátory. Začíná anabáze s vydavatelem, který chce pochopitelně přidělit všem nahrávkám ISRC, což znamená telefonicko-mailovou komunikaci mezi Petrem Mayerem, Kryštofem Ostřížkem z Universal Music, Sandrou Hamzovou, Miloslavem Zýkou z téže společnosti a mnou. Do toho všeho ještě brzy vstoupí naši výtvarníci Adam a Xénie Hoffmeisterová, kteří si letos berou ještě na pomoc grafické studio Typo. To mi připomíná, že musím doladit s Ondrou Pýchou termíny focení a s Adamem a Xenií harmonogram prací na dokončení obalu a bookletu. A pak opět divadlo Hybernia. Zkoušky Švejka. Až do noci psaní a poslech 2CD Patrola/Šlapeto.

 

29.8.

Ráno vyřizování smluv, s ČT na účast Patroly ve Zpívánkách a pak s pořadateli na 5.9. a 13.9. Bílina a Brno. Telefonát s Oskarem Hahnem na téma Rock Girl 2009. Ježíšku, málem jsem na to zapomněl, že jsem slíbil napsat nějaký elaborát. Večer schůzka v klášterním šenku na Břevnově s Prokopem Siostrzonkem a Luckou Výbornou. Konečně klidný večer strávený diskusí nad zajímavými tématy.

 

30.8.

Den na psaní a resty. Trápí mne Kapka naděje, s kterou si moc nevím rady, slíbili jsme s Honzou Rokůskem do 8.9. odevzdat první verzi filmové povídky Fotbalová jedenáctka, scénáře Zpívánek jsou stále celkem k ničemu a hromadí se resty na scénáři Bomton Cupu 2008, bude spousta předělávek ve scénáři letošního Primátorského dne v Liberci a klepe na dveře scénář Miss Aerobik Junior Česka a Slovenska 2008.

 

31.8.

Psaní a psaní. Naštěstí jsme s Honzíkem a Kubíkem vyrazili do Dua. Jediný světlý bod celého dne. Vyrovnaný zápas jsme chvilkově všichni tři vyhrávali i prohrávali. Zítra začíná školní rok. Nějak to letos zatraceně rychle uteklo.

 

1.9.

V 7:30 kostýmová zkouška pro Patrolu na Zpívánky a píseň A já tě nechci s Pavlem Liškou. Od 9:00 opět na zkoušce Švejka v divadle Hybernia. Od 13:00 schůzka s Martinem Červinkou nad novými hudebními projekty. Např. CD Tomáše Kluse. Moc pěkný. Ostatně Tomáš hraje i Veni, Vidi, Vici, tedy pokud se dotočí. Žádné další zprávy. Shánějí se peníze. Volám JUDr. Františkovi Janečkovi. Domlouváme si schůzku nad turné Karla Gotta.

 

 

 

 

 

 

 

2.9.

Divadlo Hybernia. Zkoušky Švejka. Od 9:00 do 13:00 a pak od 14:00 do 18:00. Všechen volný čas využívám k telefonátům. Dnes domlouvám štáb Tv Galaxie pro natáčení Miss Aerobik Junior Česka a Slovenska 2008, které mám točit 11.10. ve Frýdku-Místku. Večer se ještě s Oťasem stavujeme v Galerii Millenium za Adamem a Xenií Hoffmeisterovými. Probíráme podrobnosti k obalu desky Patroly a k bookletu.

 

3.9.

Divadlo Hybernia. Zkoušky Švejka. Od 9:00 do 13:00 a pak od 14:00 do 18:00. Telefonáty, telefonáty. Ve volných chvilkách se mi hodí, že můžu přijímat i odesílat maily rovnou z telefonu. Večer schůzka s Adamem Rezkem a týmem Jakuba Bílého nad kongresem Generali 2009.

 

4.9.

Divadlo Hybernia. Zkoušky Švejka. Od 9:00 do 13:00 a pak od 14:00 do 18:00. V obědové pauze schůzka s Honzou Kratochvílem na scénáři Zpívánek. Opět předělat dialogy i hudební obrazy. Klube se to ztuha.

 

5.9.

Zkoušky Švejka jsou dnes jen dopoledne. Navíc jsem uvolněn kvůli pracovním povinnostem. Dopoledne schůzka nad Bomton Cupem 2008 opět v centru krásy. Jsem rád, že můžu pracovat s tolika talentovanými lidmi. Z Petardy a managementu Heleny Zeťové mě známý Zdeněk Novotný. Majitel Bomton studií pan Karel Kadlec a pak hlavně šéfka projektu Hanka Georgieva, Milan Georgiev, Romana Tinglová, Linda Rančáková a Ivana Hannichová za choreografii a Vláďa Neubauer za light design a Jaromír Vlček za scénu. V poledne pak schůzka s ředitelkou Nadačního Fondu Kapka naděje paní Elen Švarcovou. Mám pár nápadů, ale vím, že to ještě není ono. Ve tři odpoledne odjezd Patroly směr Bílina a koncert v místním kulturním středisku dle programu, který pro tento večer sestavil a napsal Honza Rokůsek J

 

6.9.

Patrola/Šlapeto focení s Ondrou Pýchou. Konečně máme po skoro pěti letech nové oficiální fotky. Ondra našel doposud ještě nepoužité malostranské pohledy. Vypadá to moc hezky.

 

7.9.

Den na resty. Jakub Bílý chce urychleně materiály ke kongresu Generali, který se koná 30.1.2009. Uff

 

8.9.

Divadlo Hybernia. Zkoušky Švejka. Od 9:00 do 13:00 a pak od 14:00 do 18:00. Petr Mayer přiváží Master 2CD Patrola/Šlapeto k poslechu. Prvotní radost kazí fakt, že v poslední písni 2CD a zároveň titulní písni celého alba je digitální pauza, což pro Petra znamená provést celý mastering ještě jednou. Volám Petru Martinákovi, jestli by nám nepůjčil do Švejka vodítko na umělého psa, které má pro svá představení. Ochotně slibuje, že ano. Ozval se také Roman Bradáč. Po několika letech je z Washingtonu zpět a bude čas se potkat a leccos probrat. S Vendulou Svobodovou nad moderátory letošní přenosu Kapky naděje.

 

9.9.

Divadlo Hybernia. Zkoušky Švejka. Od 9:00 do 13:00 a pak od 14:00 do 18:00.

Schůzka s Petrem Šiškou nad přenosem Deska roku 2008, který by se měl uskutečnit na přelomu ledna a února v divadle Hybernia. Odpoledne se s Oťasem mihneme na křtu CD Petra Jandy, kde potkávám Františka Fialu, ale taky Radima Smetanu a Adama Rezka, takže je hned šance probrat i aktuální pracovní záležitosti. V šest večer se potkáme s Ondrou Pýchou, který mi předává CD s novými fotkami Patroly/Šlapeta pro 2CD a ještě obratem jedeme s Oťasem za Xenií a Adamem do Galerie Millenium, kde všechnu dokumentaci předáváme. Ještě v noci stíháme s Honzou Rokůskem odevzdat první verzi filmové povídky s pracovním názvem „Fotbalová jedenáctka".

 

10.9.

Ráno v osm. Kavárna Louvre. Jiří Adamec, Vítek Pokorný, Mirka Adamová a téma Karel Gott a jeho 70. Víc ti můj milý Deníčku prozradit nesmím J Od 11:00 až do pozdního odpoledne divadlo Hybernia. Zkoušky Švejka. Opět desítky telefonátů. V 17:30 schůzka s Petrem Soukupem, pak společná večeře s GŘ ČT. Jediné, co mohu prozradit, že ozdobou celého večera byl nečekaně se zjevící Jirka Lábus, který se okamžitě chopil otěží večera a dál bylo vše v jeho režii.

 

11.9.

Ráno schůzka nad Bomton Cupem 2008, teď už nad scénáři jednotlivých čísel a choreografií. Schůzka s JUDr. Františkem Janečkem a Petrou Benešovou nad letošním turné Karla Gotta. Dostal jsem za úkol připravit s Milošem Skalkou hudební dramaturgii turné (tu už máme připravenou), připravit podklady pro mluvené vstupy KG (do 5.10.) a hlavně postarat se o pódiovou režii turné. Pak od 18:00 porada nad Zpívánkami na Kavčích horách, dál pak ještě dlouho večer s Adamem Rezkem ve střižně nad prvními verzemi Zpívánek.

 

12.9.

Od rána zkoušky na natáčení první patrolácké zpívánky „A já tě nechci" s Pavlem Liškou. Nejprve hodina na zkušebně, následně přesun do kostymérny a studia č.1, z kterého se vyklubala nefalšovaná žižkovská hospůdka i s pravými utopenci, syrečky, klobásami a kašírovaným pivem.  Byli jsme ve „svém" domácím prostředí a celé natáčení nám s Oťasem připomínalo časy natáčení Staropražských vánoc z roku 1994, ještě se Šlapetem. Odpoledne přejezd na Znojemské vinobraní. Zdařilé vystoupení na Horním náměstí. Snad tu budeme hrát i příští rok. Noc na pensionu asi 20 km od Znojma.

 

13.9

Dopoledne trávím s kytarou a vzpomínám si na některé akordy, které jsem už dlouho nepoužíval J Pak chvilku hrajeme jednomu z Tomových přátel jako takový trochu opožděný dárek k šedesátinám a hned přejíždíme do Brna na Erbovní slavnosti. Tam na nás čekají spříznění četníci Erik Pardus a Zdeněk Junák. Hrajeme proti sluníčku, takže po hodině jsme vyprahlí jak na poušti. Sedáme do aut a přejíždíme na Vinobraní do Roudnice. Stíháme na čas, k pódiu se dostáváme s policejním doprovodem, ještě vidíme část vystoupení Naturalu a Smokie Revival. Po krátké poradě ještě ladíme dramaturgii koncertu. Nakonec Roudnické náměstí zpívá s půlnocí Tu naši jedenáctku a Písničku českou. Dobrý výlet J

 

14.9.

Den na dobití baterek. Psaní restů. Je jich nějak moc. Vůbec nestíhám. Opravuji ještě synopsi a filmovou povídku „Fotbalová jedenáctka", scénář na Primátorský den v Liberci, ten už je za chvíli.... Večer na internetu najdu, že zítra vychází třetí svazek korespondence V+W. Tak to nebudu moct dospat J

 

 

 

No a na závěr letního zastavení ještě jeden citát z korespondence V+W. Tentokrát citát z dopisu Jiřího Voskovce z 14.9. 1968 Janu Werichovi do jeho vídeňského „Brixenu":

 

                ITEM ČSSR a stávající situace... Já jsem na čs. věci pesimista. Připadá mi, že když si někdo dá takovou soustavnou práci s tím vojanským obsazením, které všichni profíci militaristi na Západě popisují jako perfektní operaci z čítanky, která si musela vyžádat šestiměsíčních příprav - když si někdo tohle lajsne, není zřejmě připraven, ba ani ochoten k změně stanoviska a ke Cancellation (zrušení) těch nákladů a toho materiálního úspěchu. Jako gangster, kterému se podařil lup, dá třeba ruce nahoru, a zatím pod stolem bezpečně stojí oběti na chřtánu, bude říkat detektivům :"What´s the fuus about, fellas ? Look: My hands are clear!" (K čemu ten povyk, hoši. Moje ruce jsou čisté, jak vidíte). - A jakmile policajti, kteří dobře ví, ale nic na ně nemají, nehledě k tomu, že starosta je koupenej, tedy jakmile policajti odejdou, začne oběť vydírat a terorizovat dál. Dyť to Rusáci dělaj už po celá desetiletí: přitáhnout, povolit, přitáhnout víc, atd. „Jeden krok dopředu a dva zpět." Jako ta výzva k intelektuálům, aby se navrátili, a „zákonné záruky bezpečí". Čí záruky ? Smrkovského? Černíka? Dubčekovy ? Čím mohou tito slušnící jakou záruku zaručit ? Slibem presidenta Svobody, že se zastřelí radši, než aby zradil přísahu? No, tak se zastřelí. Je to jistě čestném člověk a voják a hrdina. Ale co bude ? Masaryk taky vyskočil z okna nebo ho strčili. Na konec je to jedno. Neboť co bylo ? V Čechách vždycky dějiny končí zotročením. Když ta nádherná národní vášeň k pravdě a svobodě dostoupí vrcholu, vstoupí silák, kruťák, ošklivák, ať šváb nebo rus (ne nadarmo se ten vtíravej, nepřemožitelném kuchyňském hmyz tak česky přesně jmenuje) a je po prákách. Po ptákách i po lvech s dvojitým ocasem. To není česká vina, to je vina praotce Čecha, toho vošousta z Rumunska, co tam někoho zabil a musel svinským krokem na západ a z blbosti nebo z voteklejch nohou se zastavil příliš brzo na tom pitomým kopci, co vypadá jako jeden prs. To si ani vůl nevším, že nejsou dva, a že to teda žádná záruka není ani, co se toho mléka a strdí týče. Ruda, jak správně říkáš, se musí dovážet.

                Ty mi rozumíš, Jeníčku. Ty víš jak obdivuju, jak miluju, kořím se před a doufám v mládež, její víru, inteligenci, živelnost, humor - ale dyť to je nakonec pokaždé jen generace nebo generace a půl a už zase hurá do podzemí nebo do probuzenectví s kolaborantstvím... A jedinci, kteří se těch recesí a nádherných vzpour  a hrdinství účastní, jsou buď ubiti na místě nebo pomalu ubíjeni po celý život a napříč emigracemi a krizemi jako my a s námi sta jiných po desítky generací. Zkrátka, „narodit se co Čech je drahý - či jde to do peněz" jak to řek Hoffmeister, nebo se pletu ?

                Jsem unaven, končím.Ale rozuměj:já nezoufám. Já jsem jaksi hořce vesel a vyrovnán. A vůbec: jsme blázni  Don Quichotové. Tak proč na těch pár let, co ještě zbejvá, se měnit. Dyť bysme ani novou roli nezvládli. A proto opakuju: Močálem černým kolem bílých skal."

 

Žádné komentáře:

Okomentovat