neděle 19. října 2008

Klobouk ve křoví, aneb podzimní nálady

 

Jiří Voskovec O písni Klobouk ve křoví:
"Tato píseň ohraničuje území, v němž bezradnost z nesmyslna je vyvažována vírou v hluboký smysl srandy".

Vítr
vane
pouští.
Po písku
žene klobouk.
Zahnal
ho do houští.
Starý a černý klobouk.

Kdepak
je ta hlava,
která klobouk nosila.
Byla černá
či plavá?
Komu asi patřila?

Kdo to
v poušti zmizel?
Odkud šel
a kam?
Jaký to
měl svízel,
že byl v poušti sám?

Jen zaváté stopy.
Starý klobouk ve křoví.
Nikdo nic nepochopí.
Nikdo se nic nedoví.

 

 

15.9.

Divadlo Hybernia. Zkoušky Švejka Od 9:00 do 13:00 a od 14:00 do 18:00. V polední pauze schůzka s Jakubem Bílým nad kongresem Generali. Cesta z divadla rovnou do knihkupectví a kupuji několik výtisků třetího dílu korespondence V+W.  Večer strávený nad Kapkou naděje. CD a DVD s tvorbou dětí ve školách ve všech 14 krajích ČR. Přepadá mne deprese, že tohle nikdy v životě nemůžu nakoukat, natož z tohoto množství něco vybrat.

 

16.9.

Divadlo Hybernia. Zkoušky Švejka Od 9:00 do 13:00 a od 14:00 do 18:00. V polední pauze opět čas na telefonní resty a dvě krátké schůzky. Z divadla rovnou do kavárny v Ypsilone za Petrem Soukupem a večerní dlouhá schůzka v Gott Restaurantu.

 

17.9.

V divadle se zkouší choreografie, tak mám čas na schůzku nad letošní Bomton Cupem. Opět Centrum krásy na Václaváku. Definitivně potvrzeni moderátoři Vláďa Hron a Lucka Černíková. Zbývá celý scénář upravit na „ně". Kolem poledního už jsem v divadle a navazuji schůzkou s Marcelem Šůchou nad našimi projekty pro Tv Barrandov. Večer korektury obalu na 2CD Patroly/Šlapeta, přepisování scénáře pro Bomton Cup.

 

18.9.

Divadlo Hybernia. Zkoušky Švejka Od 9:00 do 13:00 a od 14:00 do 18:00. Večer opět resty a psaní.

 

19.9.

Divadlo Hybernia. Zkoušky Švejka Od 9:00 do 13:00 a od 14:00 do 18:00.

 

 

20.9.

Patrola/Šlapeto na Zahradě Čech v Litoměřicích. 2x 45 minut a plné Výstaviště. Další drobný, ale cenný bodík.

 

21.9.

Pracovní neděle nad scénáři. V 17:00 schůzka v sídle agentury GoJa s JUDr. Františkem Janečkem a Petrou Benešovou. Podpis smlouvy na turné Karla Gotta. Tak to mám černé na bílém, že režíruju Karla Gotta J

 

22.9.

Divadlo Hybernia. Zkoušky Švejka Od 9:00 do 13:00 a od 14:00 do 18:00. Celý den telefonáty nad letošní Kapkou naděje. Bodový scénář, školy, nemocnice, 14 regionů, účinkující. Odpoledne telefonáty s Vláďou Matim a Zdeňkem Novotným. Plánovaná obhlídka na kongres Generali připadá na středu 24.9.

 

23.9.

Schůzka s Vendulou Svobodovou a Elen Švarcovou nad letošní Kapkou naděje. Odsouhlasená koncepce. Zapisuji si seznamy všech projektů, které potřebují revidovat scénáře, nebo je z gruntu předělat. Je to někdy jak jízda na horské dráze.

 

24.9.

Ráno odjezd na obhlídku kongresu Generali do Brna. Odjíždíme z ulice Na Veselí na Praze 4. Hustě prší. Jedeme do Brna skoro 4 hodiny. Dvě a půl hodiny obhlížíme areál brněnského Výstaviště, začíná se rozplývat realita odpoledních schůzek. Schůzku s Vláďou Matim a celým týmem Miss Aerobik Junior Česka a Slovenska posunuji na 17:00 hodin a místo určení Kavárna Melodie v Kongresovém centru. Vláďa je naštěstí pečlivě připraven, tak jsme zhruba za hodinu a půl na všem dohodnuti. Chce se ještě se mnou vidět Oťas, máme na to asi 10 minut, respektive mou cestu na metro, kterým se přesunuji na další schůzku, tentokrát s Honzou Nejedlým a režisérem Jirkou Chlumským. Honza je plný optimismu, že Veni, Vidi, Vici brzy dotočíme. Jsem skeptičtější, neb nám začal podzim a green brzo vybledne J

 

25.9.

Schůzka s JUdr. Beranem kvůli slavnostnímu otevření nového Casino Happy Day na Malé Straně 22.10.2008. Patrola/Šlapeto u toho bude hrát významnou roli. Odpoledne s Petrem Vichnarem nad scénářem Primátorského dne. Je to už tuhle sobotu. Večer v sedm schůzka s Dr. Liborem Varhaníkem, Bárou Špotákovou a Petrem Soukupem v pivnici U Pinkasů. S Bárou se domlouváme na tom co by si přála v letošním přenosu Atleta roku. Zkusím jí zajistit tři její oblíbence: Michala Horáčka, Jardu Uhlíře a Jitku Molavcovou. A mám nápad na písničku, kterou by mohla Bára zpívat. Mimochodem, o patro výš popíjí U Pinkasů mozkový trust ve složení JUDr. Olda Lichtenberg, Vláďa Kočandrle, Petr  Muk a s nealkem se připojuje i Jirka Pomeje-Bartoš. Je tam samozřejmě několik dalších významných osobností, ale nemám přehled J

 

 

26.9.

Celý den psaní. Snažím se nakoukat ta CD a DVD do Kapky naděje. Alespoň další várka. Resty, telefony, smlouvy, kontrola technického zajištění  zítřejšího vystoupení Patroly ve Staré Boleslavi. Domluva posledních podrobností na Primátorský den v Liberci.

 

27.9.

U nás na Proseku je Pouť. Ještě než se stihnu rozkoukat už mě auto odváží do liberecké Tip Sport Areny. Mám zhruba osm hodin na to, abych nazkoušel s celým štábem i moderátory celou Show, která se z větší části odehrává na ledě za účasti hokejových legend. Střílí se na terče, hraje se 3X5 minut a jsou regulérní trestná střílení. Československé hokejové legendy proti libereckým Bílým tygrům. Účinkující : Helena Zeťová, Inflagranti, Sámer Issa a hlavně Václav Neckář a Bacily. Ti končí celou show asi 50 minutovým koncertním blokem největších hitů. Ale to už mě Petr Vichnar bere do Prahy. Ostatně hladký průběh show je taky z velké části jeho zásluhou. Probíráme cestou do Prahy leccos. Možná bychom mohli nějaké podobné akce zařadit i do Zlaté hokejky příští rok. Tedy, pokud ji budeme dělat J

 

28.9.

Patrola/Šlapeto hraje na Prosecké pouti. Dopoledne vyřizuju papíry, faktury, platby hotově pro Oťase, pak příprava na koncert. Zjišťuji, že mi Táňa zašila tu hrozivou díru na levém rameni šlapeťáckého saka a opatřila ji slušivou záplatou. Hrajeme asi hodinu, jen s jedním přídavkem, abychom nezdržovali už tak stále k večeru posouvající se program. Pro dnešní koncert jsem napsal speciální básničku :

„Když starostí mám víc než fůru, udělám na Prosek tůru.

Od pátku až do neděle čeká na mě Zlaté sele,

 v pondělí a v úterý chodím k Brabcům na zelí,

ve čtvrtek si U Pejšů počkám klidně na gejšu.

A co ve středu ?

Ve středu jsem radši doma, abych nedostal přes držku".

 

Ale místo užívání si úspěchu z koncertu házím rychlý převlek a všechny věci doma do chodby. Ivoš Papoušek mě bere na metro na Palmovku a já pokračuji na Anděl natáčet předtáčky pro Bomton Cup s Vláďou Hronem a Luckou Černíkovou. Představu naštěstí mám, takže po třetím zvolání „AKCE!" jsme hotovi. Pokračuji dál k notebooku a dalším povinnostem.

 

29.9.

Dopoledne schůzka v Producentském centru Tv Nova s Vítkem Pokorným, Mirkou Adamovou a hle, Ivanem 

Rösslerem. Máme s Ivanem připravit tři padesátiminutové střihové pořady k Výročí Tv Nova. Ivan pokračuje za Marcelem Šůchou na Tv Barrandov, já do divadla Hybernia na zkoušky Švejka.

 

30.9.

Divadlo Hybernia. Zkoušky Švejka Od 9:00 do 13:00 a od 14:00 do 18:00. Moje noční můra se jmenuje Kapka naděje. Každou noc. Nehledě na to, že se podobně blíží i letošní Atlet roku.

 

1.10.

Divadlo Hybernia. Zkoušky Švejka Od 9:00 do 13:00 a od 14:00 do 18:00. V polední pauze schůzka s Honzou Nejedlým nad stavem filmu Veni, Vidi, Vici. Příprava možného dotočení projektu. Ale z plánovaných 11 natáčecích dnů jich bude maximálně 7. Znamená to ale přepsat scénář, tak aby dával logický smysl. Další práce navíc. Honza ještě celou situaci kolem filmu vysvětluje i Václavu Postráneckému. Večer a noc opět Kapka naděje.

 

2.10.

Ráno od 7:30 kostýmová zkouška na další Zpívánky s Patrolou. Tentokrát v chodské koledě Fanfr, Fanfr, Fanfrnoch s Ivou Janžurovou. Hned potom od devíti  schůzka nad letošním Bomton Cupem Opět v Centru krásy na Václavském náměstí. Od 12.00 do 14:00 v Pizzerii Colloseum s Vláďou Hronem a Luckou Černíkovou nad scénářem Bomton Cupu. Potom zase divadlo a Švejk.

 

3.10.

K ránu jsem konečně dokoukal, popsal a roztřídil ty hromady CD a DVD k letošní Kapce naděje. S velkou úlevou jsem to všem rozeslal mailem a odjel do divadla Hybernia. Od rána projížděčka celé druhé půle Švejka v náznaku dekorace. Odpoledne dlouhý koncepční telefonát s Radkem Johnem.

 

 

 

 

 

4.10.

Ráno Bikram Yoga. Přes den psaní. Od tří schůzka na Kavčích horách s Adamem Rezkem nad předtáčkami do kongresu Generali, potom na zkušebně s dětmi, Ivou Janžurovou a Patrolou, kostymérny a večer natáčení naživo v dekoraci. Píseň je poměrně složitě inscenovaná, takže točíme prakticky celou plánovanou frekvenci. Ale vypadá skvostně J

 

 

5.10.

Dekorační zkouška v divadle Hybernia. Premiéra je za měsíc. Čeká nás ještě spousta práce. Mě ale tlačí Atlet roku, respektive nápady, které zatím nemám.

 

6.10.

Divadlo Hybernia. Zkoušky Švejka Od 9:00 do 13:00 a od 14:00 do 18:00. Polední pauzu využívám na schůzku s Ivanem Rösslerem nad těmi třemi střiháky k 15. výročí Tv Nova. Koncepci máme podobnou, tak si dělíme práci. A dohadujeme se na termínech. Telefonáty nad účinkujícími do Atleta. Další porada na Kavčích horách nad dalšími díly Zpívánek. Večer si ještě jedu koupit na Nádraží Holešovice jízdenky na pátek a neděli ráno na Pendolíno do Ostravy a zpět. Ve frontě na lístky jsem potkal Jirku Holoubka z Reliéfu a dnes hlavně taky Spirituál kvintetu. Alespoň příjemné setkání. Večer práce na Atletovi.

 

7.10.

Ráno od sedmi Bikram Yoga. Pak divadlo Hybernia. Zkoušky Švejka Od 9:00 do 13:00 a od 14:00 do 18:00. V polední pauze schůzka nad projektem Tříkrálového koncertu, který chystá brněnská televize na 4.leden 2009.

V sestavě nechybí Diana Tuyet-Lan Kosinová s miminkem, Jiří Oulík z tiskového oddělení Charity ČR a ředitel Charity ČR Ing. Mgr. Oldřich Hajčman. Naslouchám a navrhuji postup a řešení. Odpoledne opět Švejk. Po Švejkovi schůzka s Honzou Nejedlým nad možnostmi dotočit Veni, Vidi, Vici ještě letos než bude zima. Honza je stále optimista. Já ne J Večer se cestou narvaným metrem učím scénář Miss Aerobik Junior Česka a Slovenska, tak pozorně, že nezpozoruji, že mi někdo ze šňůrky na krku stáhnul mobil. Šlo to hladce, plastová závěrka prakticky nekladla odpor. Cestou autobusem jsem si už nadával a hned po příchodu domů telefon zablokoval. Podařilo se mi zprovoznit jeden ze starších telefonů, ale to je na následující dne slabá útěcha.

 

8.10.

Schůzka nad Bomton Cupem 2008 v Centru krásy na Václaváku už od 8:15. Pořád tomu s tím mobilem nemůžu uvěřit. Naštěstí si přepisuji všechny schůzky do diáře. Hned po schůzce navštěvuji prodejnu O2 na Václaváku a odnáším si novou SIM kartu a telefon stejné značky. Zbývá jen zkopírovat data. Část se jich daří zkopírovat v servisu mobilů V Jámě, kde oba telefony nechávám celé odpoledne a na schůzku s Karlem Gottem Milošem Skalkou do Koga odcházím zcela technologicky nevyzbrojen. Probíráme průvodní texty na Karlovo turné, Karel s námi na konec stráví dvě a půl hodiny a nikam se mu nechce. Já pak běžím od servisu k servisu a daří se mi zachránit další data. V půl deváté se u nás doma zastavuje i náš počítačový génius Michal a zprovozňuje mi telefon na internetu i na notebooku. Katastrofický stav trval přesně 24 hodin. Provádím bezpečnostní opatření, aby se podobná situace už neopakovala.

 

 

9.10.

Schůzka na kongres Generali nebyla nakonec Na Veselí 3, nýbrž v samotném Centru Generali naproti Demence, kousek od Pavláku. A nebyla od devíti, ale od desíti, což mi všichni zapomněli sdělit. Ale přeci jen s telefonem a čerstvě zálohovanými daty mi to přišlo malicherné. Probírali jsme pečlivě celý program kongresu, postup dalších prací. Uvidíme. Do noci psaní restů a příprava na zítřek.

 

10.10.

Ráno cesta Pendolinem z Prahy do Ostravy. V Ostravě již na mě a paní Čejkovou čekala Markéta a odvezla nás do Frýdku-Místku. Ubytování v hotelu Centrum, který tak trochu připomněl časy reálného socialismu, ale pokoj s čistými ručníky, postelí a dostatkem zásuvek není k zahození. Krátká úvodní schůzka a pak hned zkoušky jednotlivých choreografií až do večera. Pak schůzka s Vláďou Matim nad seznamem porotců i cen, drobné i větší změny. Opravuji to do jedné do rána.

 

11.10.

Vstávám v šest a pokračuji v opravách scénáře. Stahuji vše na flashku a stěhuji se do kina Vlast, kde celá akce dneska proběhne. Projížděčka všech čísel, pak zkouška s moderátorem Petre Salavou, pak zpěvačky Misha, Tanja a Ilona Csáková. Přijíždějí kameramani Tv Galaxie. Domlouvám postavení kamer, řeším světla, která jsou na můj vkus pomalá a nenápaditá. Sjíždíme celou generálku. Vždycky mi dochází, že nemám nikoho na koho bych se obrátil. Jsem velící důstojník. Snad na nic nezapomenu. Samotná akce probíhá ve vysokém tempu, žádný palmy a zdržování, jen představení poroty nedopadlo podle mých představ, takže ho na konci večera točíme ještě jednou. Jirka Adamec si takové věci raději předtáčí. Zkušenost pro příště. Zdržuji se na rautu přesně půl hodiny. Zdvořile se zdravím s Jurajem Lehotským, probíráme několik organizačních věcí s Vlastíkem Přečkem a Vláďou Matim. Rychle mizím do postele. Stejně si v takhle krátké noci budím a nemůžu spát. Přehrávám si jednotlivé sekvence celého dne a analyzuju každý svůj krok.

 

12.10.

Sprchuji se ve čtyři ráno, v půl pátý mě taxikář odváží na nádraží do Ostravy. Ve voze Pendolina jsem úplně sám až do Prahy. Mám kolem sebe tašku i mobil, tak, jako bych čekal hejno gangsterů a stejně se bojím zavřít oči a usnout. Tentokrát nejpíš zbytečně. Doma rychle měním obsah tašek, zapojuji notebook a tisknu poslední úpravy Bomton Cupu. V půl jedenácté už jsem v baletním sále Karlínského divadla a koukám na jednotlivá čísla Bomton Cupu. Pak na herecké šatně stavíme maketu pódia, zkoušíme příchody a odchody s moderátory Vláďou Hronem a Luckou Černíkovou. Jedno číslo po druhém až do večera.

 

13.10.

Od rána divadlo Karlín. Nejdřív nácvik s dvanáctou soutěžních kadeřnických týmu, pak zkouška jednotlivých čísel až do večera. Něco se děje na Švejkovi, takže je na zítra svolaná mimořádná porada. Domlouvám se, že se tam zastavím v polední pauze. Mezi projížděčkou a generálkou. V noci se budím, zdají se mě jednotlivá čísla a odříkávám si spojováky spolu s moderátory.

 

14.10.

Den  „D" letošního Bomton Cupu. Od rána projížděčka. V pauze běžím do Divadla Hybernia, kde se domlouváme na pravidlech, která by měla vést k úspěšné premiéře, po chvíli zase odbíhám zpátky do Karlína. Teď již události dostávají rychlý sled. Kontroly projekcí, rozestavení kamer, generálka. Během generálky několikrát zastavuji a všechny vracím, protože na vše od zkoušek trochu zapomněli. Auta, která měla jezdit nejezdí, Leoš Mareš měl jeden celkem zásadní nápad týkající se vyhlašovaní. Je na něm znát zkušenost ze Superstar i X-Faktoru. Krátká pauza stačí tak tak na opravu všech nefungujících položek režisérské knihy. Zajímavé je, že fakt platí, že čím horší generálka, tím je pak představení ve větším klidu. Stalo se tomu tak i dnes. Všem jsem děkuji  a vyrážím nahoru do V.I.P. zóny, kde se opět zdržuji jen symbolicky. Dnes s chutí využívám služeb taxi. Doma spím ještě než vylezu ze sprchy.

 

15.10.

Divadlo Hybernia. Zkoušky Švejka Od 9:00 do 13:00 a od 14:00 do 18:00. Zkouší se první půle. Je toho hodně ještě k řešení. V Hybernii nejdřív křest knížky tatínka Oldy Lichtenberga a pak schůzka s Radkem Johnem, Jirkou Chlumským, Honzou Nejedlým, Markem Šmídem a Honzou Rokůskem nad projekty Veni, Vidi, Vici a povídkou Fotbalová jedenáctka. V úpravách stávajícího scénáře jsme za jedno. Honza Rokůsek parkuje u nás na Proseku, tak cestou ještě probíráme všechny podrobnosti. Můj milý Deníčku, zapomněl jsem se pochlubit, že se po nějaké době ozvala Soňa Solařová, jestli bych se pro ní nechtěl účastnit tendru na kongres Avonu. I to jsme s Honzou Rokůskem probírali cestou na Prosek.

 

16.10.

Setkání seniorů Prahy 1 v divadle Hybernia připravil, včetně režie, Karel Vágner. Nabité divadlo má radost z moderátora Vládi Hrona, Jiřího Suchého, Pepíka Náhlovského s Pepíkem Mladým, stejně jako z vystoupení Vágner Family a Pepíčka Zíma. Na nas - Patrolu- Šlapeto připadl začátek druhý poloviny. Hrajeme set šesti písní, s tím, že přídavkem je Hašlerova Písnička česká. Zpívá celé divadlo. Koncert vrcholí blokem Pavlíny Filipovská a Vláďa Hron uvádí, že vrchol už byl, že teď vystoupí umělec, který jako jediný měl čas, takže ať všichni prominou, že přichází Karel Gott. A Karel sází jednu za druhou : Pokaždé, Stokrát chválím čas, Když já byl tenkrát kluk, Pretty Woman... slyším ještě když mizím z divadla. Z okna auta na mě mává Olda Havránek a probíráme spolu situaci kolem filmu Veni, Vidi, Vici.

 

17.10.

Divadlo Hybernia. Zkoušky Švejka Od 9:00 do 14:00. Ráno jdu pozdě. Atmosféra v divadle není úplně ideální. U stánku kupuji 5.+6.díl DVD seriálu Tajuplný ostrov. Od 15:00 schůzka na Kavčích horách nad letošní Kapkou naděje s Ivanem Hubačem, Viktorem Průšou, Radimem Smetanou a Petrem Herákem. Rychle se shodneme jak celý přenos ještě vychytat. Jediná potíž je, že to znamená přepsat celý scénář Kapky naděje. Večer telefonáty s Petrem Soukupem a Zdenkou Munzarovou a taky s Markétou Muzikářovou z Inflagranti.

 

18.10.

Ráno spánek. Pak psací resty. Odpoledne lekce Bikram Yogy. Večer jsem jako mrtvý. Trávím čas chvíli u stolu dětmi a Táňou. Pak jdu spát, aby se mi celou noc honila hlavou změť scénářů, pořadů, hudby. Nejhorší je, že musíme odevzdat s Ivanem Rösslerem ty tři boďáky na tři střiháky k 15. výročí Tv Nova, Adam Rezek chce opravené skeče na Generali a opravené scénáře Zpívánek. Koukám na výsledky voleb. Arogance a neschopnost současné vlády sklízí své ovoce. Ale aroganci vymění další aroganci schopná vládnout s Marťany i komunisty, takže to bude zas jen vítězství Pyrrhy.

 

19.10.

Den na resty. Nesnáším tyhle celé dny strávené u počítače, kdy musím pořád a pořád kontrolovat a přepisovat scénáře a donekonečna něco opravovat. Radši píšu nový věci, načisto. Ale vím, že mě čeká pekelném měsíc, kterej nebude o nic snazší než ten předchozí. A byla to moje svobodná volba, že dělám, co dělám. Takže si půjdu odpočinout stěhováním zimních pneumatik ze sklepa do aut, abychom mohli s Táňou přezout auta. No a dám se do všeho zase nanovo. Takový perpetuum mobile.

 

Ale Jiří Voskovec to vidí takhle : Zkušenost mě naučila, že to nejdůležitější je neudělat chybu, ale i když to člověk posral, neztratit glanc. A jít do toho znova.

 

Žádné komentáře:

Okomentovat