pondělí 10. října 2016


NEPRAVIDELNÝ RADOUCHŮV ÚTERNÍK - aneb Co týden vzal a už nevrátí - tentokrát při pozdním pondělku 10.10. 2016.
Na hezkou počtenou. S úctou R.

Omlouvám se ctěnému čtenářstvu. Všechno mi v poslední době nějak dýl trvá. Nevím jestli je na vině věk nebo jen zvolna přicházející demence. Ale zítra, tedy v úterý 11.10. točíme 18 a 19 díl Dostaveníčka s První republikou pro Country radio. A dovolil jsem si z naší zahrádky připravit malou ochutnávku. Pražský magistrát totiž nadělil svým pražanům chovný rybník Hanka, který je přímo na Václavském náměstí. Jestli je to štěstí nebo neštěstí, to se teprve uvidí. Tak nám prosím držte palce!
Radan:  Tak to byla hudební anekdota v podání skupiny  Šlapeto a Viktora Preisse. Stále posloucháte osmnáctý  díl Dostaveníčka s první republikou. Dnes nás čeká událost roku a sice otevření zbrusu nového chovného rybníku Hanka, který se nachází přímo v srdci Prahy a to na Václavském náměstí. Slavnostní otevření provede primátor hlavní města Břetislav Fridrich za asistence svého tiskového mluvčího Bořivoje Kozáčka. Na Václavském náměstí to přímo řve, respektive vře, ale již je na čase zavolat náš přenosový vůz s kterým je na místě náš odvážný reportér Vladimír Iljič Pecháček. Vláďo, jak se slyšíme?

Vláďa: Slyšíme se výborně. Škoda, že to tady nemůžete vidět. Václavské náměstí se proměnilo v jeden veliký rybník, který se rozprostírá po celé jeho délce, od Muzea až dolů na Můstek. Je to neuvěřitelná podívaná. Socha svatého Václava ční hrdě z vody jako Socha svobody. Pod ní je pódium na kterém za chvíli propuknou slavnostní projevy pana primátora a pražských radních a dojde ke slavnostnímu  předání rybníku Hanka pražským občanům. Zatím jsem si pozval k mikrofonu proslulého rybníkáře Jakuba Prakrčína, který stál u zrodu této odvážné myšlenky. Dobrý den.

 
Oťas: Dobrý den, to je nádhera co. Všude samá voda. Krásná hladinka. A vidíte i kapříci připluli. Sem tam se ve vodě mihne i štika. Jen to dno rybníka. To nám dělá starosti. Pořád samé bahno: Ale budeme kultivovat a rekultivovat, aby naše dno bylo čisté a bylo na něj pěkně vidět. A vidíte ty modré zóny? To je dárek pro Pražany, tam si budou moci lovit své kapříky se slevou a rybníková služba, je jim za mírný poplatek zabije a případně i vykostí. Říkáme těm služebným holomci, abychom drželi rybářskou tradici. Jsou to kluci šikovní. Podrží keser, když ryba vaří, vytáhnou, ale mají i přípravnu návnad. Sám jsem některé  ochutnal. Na to se chytá jedna báseň. Samozřejmě na modré zóny smějí i magistrátní úředníci. Ti mají výlov zdarma. To je také taková tradice.

Vláďa: A jaké je tedy hloubka rybníka Hanka? A jak jste se vypořádali s převýšením? Přeci jen je Václavské náměstí tak trochu do kopce.

 
Oťas: Tak rybník Hanka je nebeský rybník. Nemá žádné přítoky a co do něj naprší to v něm zůstane. Taky se může stát, že jednou naprší a uschne.Dlouhý je 960 metrů, rozloha je 1,6 km², při normálním stavu má obsah 0,12 mil. m3, hloubka u Václava je 5 metrů, dole na Můstku kolem 10 metrů. A jak to bylo se zdymadly, převýšením a konstrukcí hráze, tak to by vám asi nejlépe pověděl zde přítomný architekt Josef Pookřál, který měl tuto část projektu na starosti.

Radan:  Dobrý den. Já jsem Pookřál.

Vláďa: To je dobře, že se cítíte lépe..

Radan:  Josef Pookřál.

Vláďa: Tak ne vy, ale Josef?

Radan:   Já jsem Josef Pookřál. Jak vidíte, rybník Hanka je opravdu evropskou a možná i světovou raritou. Zdymadlový systém řeší ono převýšení, která nás pěkně potrápilo, protože jsme chtěli vybudovat pražanům přívoz na trase Muzeum - Můstek a ještě boční kanál až k magistrátu. Zvažujeme, že by jeden kanál měl vést až na Hrad, ale tam se neobejdeme bez zahraničních investorů. Dvoustupňová hráz dává možnost vypuštění rybníku ve dvou fázích. Tam jsme dohodnuti s magitrátem, že jednou za rok při vypouštění proběhne i čištění přilehlých ulic a hlavně Staroměstského náměstí, které tím pěkně propláchneme.

Vláďa: Tak to jsem opravdu netušil. Děkuji Jakubovi Prakrčínovi a Josefu Pookřálovi za cenné informace a než se na pódiu objeví primátor hlavní města Břetislav Fridrich za asistence svého tiskového mluvčího Bořivoje Kozáčka, předávám slovo do studia Country radia První republika.

5. píseň
 
 
Aha - to je ta Praha
Patrola Šlapeto - Praha - srdce Evropy, Track 18
3´08´´

Radan:  Tak to byla píseň Aha- to je ta Praha v podání skupiny Patrola Šlapeto. Posloucháte osmnáctý  díl Dostaveníčka s první republikou. Přepojujeme na Václavské náměstí, kde se dnes slavnostně otevírá rybník Hanka. Na místě je náš odvážný reportér Vladimír Iljič Pecháček. Vláďo, už se nemůžeme dočkat.

Vláďa: Ani občané Prahy ne, tleskají, někteří pískají a támhle hlouček studentů dokonce začal chrastit svazky klíčů. Na pódium již přicházejí primátor hlavní města Břetislav Fridrich za asistence svého tiskového mluvčího Bořivoje Kozáčka, jsou tady radní, dva transparenty s nápisy: "Potřebujeme klid k práci!" a "Na magistrát si sahat nedáme!" Teď ještě přicházejí dvě alegorické kozy symbolizující zřejmě současnou takzvanou zelenou politiku pražských radních. Ale už je pan primátor zcela připraven.

Oťas: Vážení spoluobčania, súdružky i súdruhovia! Pri príležitosti otvorenia Našej najväčej jadrovej elektrárne vás čo najsrdečnejšie pozdravujem menom Ústredného výboru Komunistickej strany Československa, Ústredného výboru Národného Frontu, československej Vlady i menom svojim.

Radan:   Máš blbej papír. A mluv česky.

Oťas: Prepáčtě, mám toho moc. To je samé otvíraní, volby, teď jsem si ještě takříkajíc nadělal do hnízda. Podívejte, na rovinu, děláme to všechno pro vás. Chtěli jste zpátky maso do párků, máte ho, a stejně tak dnes. Podívejte na ten rybník, Hanka to je přeci hezké jméno, ona je to hodná ženská a víte kolik má?

Radan:   Vem si konečně správnej papír.

Oťas: Drazí spoluobčané, vážení a milí Pražané. Setkali jsme se dnes proto, abychom vám předali do užívaní první pražský chovný rybník Hanka. Mohli jsme vám dát třeba tunel nebo takovou tu Lítačku na tramvaj, ale jsme si uvědomili, že musíme dál, jinak a lépe. Vybudovat takovej kanál na Hrad to nemají ani v Číně. Výstavba Hanky musí být mementem pro město, jak tak náročné infrastrukturní projekty lépe a efektivněji plánovat, soutěžit, kontrolovat a především i řídit. Omlouvám se všem Pražanům za komplikace, omlouvám se za své předchůdce a omlouvám se za útrapy, které město muselo prožít při výstavbě rybníku Hanka.

Chci také poděkovat tisícům pracovníků, kteří věnovali leckdy i více než deset let života tomu, aby vybudovali toto dílo. Pražanům chci slíbit, že udělám vše pro to, abychom se co nejrychleji přiblížili dobudování městského rybníkového okruhu a Hanka přestala být sirotkem.

Radan:   Konečně správnej papír.

Oťas: Drazí spoluobčané, vážení a milí Pražané., užívejte Hanky, chytejte své kapříky a občas se podívejte i na dno. Může se vám to jednou hodit. (hluk náměstí)

Vláďa: Pan primátor spolu se svým mluvčím odcházejí, ale pozor oni se hádají. Je tam dokonce taková malá strkanice, velké desky s projevy letí do rybníka a za nimi i tiskový mluvčí Bořivoj Kozáček. Tak nakonec má celá akce dramatický závěr. Pro Country Radio První republika Vladimír Iljič Pecháček.


 

 

Žádné komentáře:

Okomentovat